Näst sista jobbdagen!

Shit imorgon är det vår sista jobbdag! Helt galet.

Vi började dagen med babies, de lätta. Sen var det dags för skitgörat rond 1. Rensa rutten frukt. Då pratar vi alltså rutten som i oätbara för människor som lindrigast till oidentifierbara, mögliga, ångande frukter. Men jag ska erkänna att jag är tacksam så länge det är frukt och inget kött! Även om rutten-frukt-lukt inte är så mysig heller. Men jag och Sandra höll inte på så länge eftersom vi skulle till skolan igen för prisutdelningen! Nu vet jag äntligen vad den heter också – Siphezini Primary school. Man behövde inte vara finklädd så vi tog på oss shorts och linne men sen insåg vi, något för sent, att vi var rätt underklädda (säger man så?). Men men. Det skulle börja kl 10 och på vägen dit så tog vi med några lärare i bilen också som var påväg dit. Men eftersom TIA (this is Africa) så började alltihop inte förrän typ kvart i 11, för prästen var sen. Jag hann iallafall få en liten kompis – en liten supergullig tjej som kom fram och kastade sig gråtande i min famn! Vet inte riktigt varför hon grät men hon slutade när vi hade kramats ett tag. Sen gick vi hand i hand till våra platser. Nicky, jag och Sharon (Sandra) var tydligen special guests för vi satt vid bordet där lärarna och rektorn satt. Barnen sjöng nationalsången och sjöng andra sånger och dansade traditionell dans och spelade trummor och grejer. Jättekul att se! Under tiden satt den lilla tjejen i mitt eller Sandras knä och vi kommunicerade så gott det gick 😉 Sen kom en annan tjej och skulle hämta henne men hon vägrade och slog till den andra tjejen..! Så hon fick sitta kvar med mig tills mamman (?) kom men hon ville inte gå därifrån men till slut fick hon ge med sig. Så söt. Nicky sa att det var rätt ovanligt att mörka barn tyr sig till makiwas (vita) och att de ofta brukar vara rädda för en. Hur som helst så kunde vi tyvärr inte stanna tills själva prisutdelningen, vi hann se de första eleverna få utmärkelser och hur deras föräldrar jublade! Jag hade hoppats på att få se barnen när de fick priserna som vi (eller ni!) sponsrat med och alla andra saker som alla skulle få. Men om allt går som det ska nu då så ska vi försöka hinna köpa målarfärg imorgon och ge också. Hoppas också på att få våra teckningar då!

IMG_7536.JPG

IMG_7530.JPG

Sen åkte vi hem för lunch och somnade efteråt. Vi är helt sopslut efter tre nätter i rad med nattmatningar. Shit alltså. Men inatt är vi lediga wohooo!!! Ska bli konstigt att få sova en hel natt igen. Älskar den här sängen faktiskt!

Efter lunch var det dags för skitgöra rond 2. Och det gör verkligen skäl för namnet…. Vi skulle fortsätta tömma ankdammen och nu var allt vatten borta och bara lera och sörja kvar att skyffla ur. Bara det att det inte var lera utan ankskit sedan 6 år tillbaka. Alltså det är bara att släppa på alla gränser man någonsin haft här. Jag satte ändå på mig handskar och påsar (med hål i…) på fötterna och hoppade i. Så jag var täckt med bajs från knäna och neråt hela eftermiddagen typ. Lukten var inte så trevlig heller skall tilläggas. Men återigen, jag vadar gärna i bajs och gräver i rutten frukt så länge jag slipper göra detsamma med kadaver! Tänk att jag klarat mig i snart 6 veckor utan att behöva röra i kött! Det såg tufft ut i början… Skulle fortfarande inte vilja göra det även om jag blivit mer härdad än någonsin. Det närmsta jag kommit är att lyfta blodiga kyckling filéer med en gaffel.

Är tyvärr inte ett dugg brun, bara brun av fågelbajs

IMG_7541.JPG

IMG_7538.JPG

På kvällen åt vi middag ute och nu är alla volontärer tillbaka igen så det var trevligt. Sen spelade vi kort med svenskarna.

En fråga till alla som har får, eller vet nån som har (farmor och farfar): brukar man ”kapa” svansen på lammen när de är små i Sverige? Här sätter man en gummiring jättetight om svansen så den till slut trillar av så svansen blir kort eller knappt finns kvar alls. För att fåren ska växa bättre och slippa infektioner osv, men jag har aldrig sett det i Sverige? Gör man det hemma också? Nu har vår lilla Kane tappat sin svans men inte smärtfritt för det är ett öppet blodigt sår nu! Verkar inte vara så skonsamt iallafall…. :/

3 reaktioner på ”Näst sista jobbdagen!

  1. Håller med, helt galet att ni varit där i 6 veckor!!
    Finns det ingen världskarta som ni kan köpa till skolan? Då kan ni visa vart Sverige är :)
    Sov så gott i natt nu då :)
    Kram!

  2. Det är förbjudet att kupera/kapa svansar i Sverige. De svenska fåren har korta svansar men de som avlats fram för att bli större får ofta längre svans. Det finns en risk att avföringen fastnar i svansen som blir infekterad och kan angripas av insekter. Lammen viftar på svansen när de diar, den går som en propeller när de får de första dropparna i munnen. En härlig syn.
    Kram till Sandra och dig för en otroligt fin insats som ni gjort.

  3. Gud vilken resa! :) vad rörande med den lilla flickan som kom fram till er, jag hade inte slutat kunna grina.. vilken upplevelse! Bra jobbat tjejer! Kommer och hälsar på er i zanzibar jag 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *