Kåkstadstur och kvällen

Igår besökte vi kåkstaden Khayelitsha. Det är sjukt vilka kontraster det är från t ex Waterfront inne i Kapstaden med ett av världens två 7-stjärniga hotell och så bara några mil därifrån bor folk i förfallna plåtskjul. Vi fick veta massor med bakgrundshistoria och människorna som bor där är endast svarta för att de vita skulle få ha sitt i fred när europeerna tog över Sydafrika och sen har det bara levt kvar så. Tyvärr har man tydligen inte kommit längre än så år 2014. De har som sitt egna samhälle i samhället. Om man har mindre lön än 2500 rand i månaden så får man ett ”Mandela-hus” som har riktiga väggar, golv och tak. Planen är att alla ska få ett sånt hus men i den där lilla kåkstaden vi besökte bor det en miljon människor. Och det på väldigt liten yta… Under en annan guidad tur dit som vår guide berättade om så ville en kille absolut klippa håret i kåkstaden. 7 rand betalade han för det! Knappt 5 kr alltså. I Fish hoek där vi bor kostar det kanske 100 rand. Det är en enorm skillnad. Arbetslösheten i Khayelitsha är ca 50%. De som jobbar har antingen skaffat sig ett eget jobb som biltvättare på gatan eller försäljare eller så jobbar de inne i stan på ”lågstandardjobb” som exempelvis städare. Men man ser iallafall att utvecklingen går framåt i kåkstan, de har t ex ett fint bibliotek nu och även ett köpcenter.

IMG_1217.JPG

IMG_1218.JPG

IMG_1221.JPG

IMG_1219.JPG

IMG_1222.JPG

IMG_1224.JPG

Iallafall, vårt första besök var på ett svenskstartat center som heter Philani. Det är tandläkarklinik vissa dagar (många svenska tandläkare åker dit och volontärjobbar), även ett dagis/förskola, butik och fabrik med massa fina hantverk där lokala kvinnor jobbar. De hjälper även till med bromsmediciner till HIV och AIDS-smittade och ser till att de får i sig mat för medicinerna hjälper inte om man inte äter regelbundet. Något som inte är en självklarhet på såna ställen…

Såhär ser det ut där kvinnorna jobbar! Faktiskt bra arbetsförhållanden! De var glada och sjöng också och hade kommit på en väldigt smart lösning för att komma upp högre när de väver – ställa flera stolar på varandra.

IMG_1207.JPG

IMG_1205.JPG

Det var hur mycket fint som helst! Mycket vävda grejer och tyg som de målat mönstet på. Jag hade kunnat köpa ALLT som fann dels för att det var så fina saker men också för att 75%av pengarna går direkt till den som tillverkat den och resten går till kostnader för lokal, el, utrustning osv. Så alla saker hade ett namn på vem som hade gjort det så de får sina pengar. Jag köpte alla mina saker med olika namn så att så många som möjligt skulle få lön. Kan visa mina fynd sen!

IMG_1208.JPG

IMG_1209.JPG

IMG_1210.JPG

IMG_1206.JPG
Det är Barbro som vi bor hos som har lärt dem att virka och göra fotsmycken bland annat. Hon brukar även sticka tröjor till barnen för det blir ju kallt här på vintern. Och ett plåtskjul håller ju inte särskilt tätt eller varmt.

Vi gick vidare till de små barnen som satt och åt och sen sjöng de för oss! Och så ville de göra give me five och posade för kameran – såå söta!

IMG_1212.JPG

IMG_1211.JPG

IMG_1215.JPG

IMG_1213.JPG
Det var en tjej som var max 12 år med en liten bebis på ryggen. Vi fick veta att det var hennes barn! Och troligen hade hon blivit våldtagen för det är väldigt vanligt där. Så fruktansvärt!!

Prinsessan Madeleine har varit på besök på Philani också:

IMG_1216-0.JPG

Efter det besöket åkte vi till Iliso Care Project som lagar mat till hemlösa måndag – fredag. Det är ca 1500 portioner varje dag! Här är det också volontärer som jobbar, mest lokala. De har även ett bibliotek men är i behov av mer barnböcker. De har även ett syrum för kvinnor att tillverka saker att sälja.

IMG_1231.JPG

IMG_1230.JPG

Vi fick prova ett hembryggt afrikanskt öl också! Vi blev inbjudna till ett av skjulen och fick sätta oss på knä och smaka. Haha fyyy va äckligt det var! Alldeles tjockt, skummigt, rosa och surt! Och liksom grumligt. Hua. Men det var ju en upplevelse! Det satt massa folk därinne som tackade så mycket för att vi hade kommit. Återigen denna gästvänlighet!

IMG_1225.JPG

IMG_1226.JPG

IMG_1227.JPG

Jättebra ordnad tur! Barbro ochBosse som äger vårt B&B har mycket samarbeten med de som bor i Khayelitsha så det var verkligen intressant att få höra och se allt!

När vi var klara där blev vi avsläppta i Kalk bay för lunch. Vi åt tapas på ett kubanskt ställe, jättegott! Sen gick vi i affärer och tog en drink innan vi tog tåget hem. 7 rand per biljett, sjukt! Det är så himla mycket fina saker i butikerna, mycket handgjort och återvunnet. Det var bara små boutiquer i Kalk bay så det var hur mysigt som helst.

IMG_1232.JPG

IMG_1233.JPG

IMG_1234.JPG

IMG_1235.JPG

IMG_1237.JPG

På kvällen hade vi bestämt träff med Lisa och Emma som vi träffade i Zimbabwe. Vi gick till ett ställe och åt middag först. Dom hade halloumi sticks!! Så det blev såna och en falafelburgare med pommes. Sen gick vi vidare till ett ställe fören drink men där var folk så högljudda så vi gick vidare till ett annat där vi trodde det var en klubb men tydligen var det en examenfest för typ 95:or… Så vi kände oss lite malplacerade. Vi provade ett annat ställe där vi träffade några som vi hängde med till ett fjärde ställe 😉 det var väldigt trevligt och tydligen är jag ”half black” för jag har vissa uttryck som dom haha :) det var hur som helst en komplimang!

IMG_1240.JPG

IMG_1238.JPG

IMG_1239.JPG

3 reaktioner på ”Kåkstadstur och kvällen

  1. Härligt! Jäklar vad de dricks drinkar på denna resa! 😉 hehe! De är bra att du smakar öl när du kommer till olika land kina och Afrika(vet att afrika inte är nå land) men ändå, kan du ju smaka öl i sverige oxå då på vår barrunda när vi nu ska ta den?!?!??!?!?!

  2. Det blir kanske öl och snaps på julafton, eller???? Vi röstar på en afrofrilla när du kommer hem! Sköt om er!!!

  3. Oj oj vilken intressant dag! Förstår att du ville shoppa loss ordentligt där i kåkstan! Skulle verkligen velat vara med där :) Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *