Inverdoorn

Fantastisk utsikt på vägen till Inverdoorn! Naturen är helt otrolig här med alla berg och molnen som ligger som ett täcke över.

IMG_1135.JPG

IMG_1133.JPG

IMG_1132.JPG

Efter tre timmars bussresa kom vi fram till en lodge helt ute i bushen. Verkligen så mycket vildmark det kan bli! Ingen mobiltäckning finns heller. Bara en sån sak 😉

Vi gav oss iväg i landrovern och rätt som det var så stannade bilen och vips så ligger fyra geparder ca fem meter från oss!!! Vår guide var jättebra och kunde typ allt om alla djuren. Han hoppade dessutom ur bilen här! Men eftersom människor inte tillhör geparders föda så var det ingen fara sa han. Eller dom kan bitas och rivas men de kommer inte döda dig. Dock kan jag känna litegrann – varför utmana ödet? 😉 Tyvärr är geparden utrotningshotad och det finns bara ca 6000 vilda kvar! Det finns fler i fångenskap än vilda…. Många vill klä sig i deras päls samt ha dem som husdjur. De fyra på bild är inhängnade (men i en väldigt stor) och används i deras avelsprogram. Där är förhoppningen att man ska kunna släppa ut ungarna som föds så att de får en chans att öka populationen i det vilda.

IMG_1141.JPG

IMG_1139.JPG

IMG_1137.JPG

IMG_1136.JPG

IMG_1201.JPG

IMG_1202.JPG

IMG_1200.JPG
Magiska djur! Så slanka och smidiga och vackra!

Sen åkte vi vidare in i game reserve som är flera hundra hektar där alla djuren finns. Den här skylten sitter utanför:

IMG_1143.JPG
Man vill på alla sätt skydda noshörningarna då de också är utrotningshotade och här har man sprutat in ett gift i deras horn (som inte är farligt för djuren) som kan göra att människor dör om de äter det. Ja varför ska man ens äta ett noshörningshorn?! För att i Asien tror man att det är ett potenshöjande medel… Och det är så himla mycket pengar i den här industrin! Man kan få flera miljoner för ett horn. Skrev om detta tidigare i Zimbabwe. Men iallafall, tar man ett horn av noshörningarna här så kommer de synas i scanningen på flygplatsen och då åker man fast eftersom det är olagligt. Här är iallafall de mäktiga djuren!

IMG_1159.JPG

IMG_1162.JPG

IMG_1158.JPG

IMG_1167.JPG

IMG_1174.JPG

IMG_1169.JPG

IMG_1165.JPG
Den med trubbigt horn har fått det humant borttaget eftersom det var 45 cm långt och därför hett eftertraktat. Så chansen att bli lämnad ifred från tjuvjägare är större om de inte har så långa horn.

Vi såg även en gepard som smög på en cudo långt bort. Geparder har en grym syn och kan se hela 2 km långt! Och de kan springa korta sträckor i 120km/h. Den har ett halsband för att man ska kunna se hur och vad den äter osv.

IMG_1146.JPG

IMG_1148.JPG

Vi såg några strutsar också. Hannarna är svarta och honorna gråa för att de ska vara kamouflerade när de ruvar äggen – hannarna ruvar på natten och honorna på dagen. Smart! Naturen tänker alltid på såna saker 😉

IMG_1144.JPG

Det fanns gott om gaseller också! Och den stora är en annan sorts gasell, den största sorten. Vet inte namnet på svenska och nu har jag även glömt det engelska namnet…

IMG_1145.JPG

IMG_1178.JPG

IMG_1170.JPG

IMG_1172.JPG

Vi fick även se giraffer på nära håll! Ett helt gäng kom lunkandes. Också ett otroligt mäktigt djur! Så enorma och fina. Vi gick ur bilen efter säkerhetsgenomgången: spring inte och gör bara som jag säger.

IMG_1153.JPG

IMG_1150.JPG

IMG_1151.JPG

IMG_1155.JPG

IMG_1157-0.JPG

IMG_1149-0.JPG

Zebror såg vi också! Några små föl till och med! På det här stället var det både zebror, bufflar, noshörningar, gaseller och strutsar. En riktig savann :)

IMG_1176.JPG

IMG_1177.JPG

IMG_1160.JPG

IMG_1161.JPG

Bufflar ingår ju också i The Big 5. Och kriterierna är tre st: de är stora, de är farliga för människor och de är smarta. Bufflar springer över allt som kommer i deras väg om de känner sig hotade, vare sig det är lejon eller en människa. Och kommer det en flock bufflar med dom hornen är man ju rätt körd. De blev lite störda när vi kom med bilen och gaddade ihop sig och blängde på oss, så vi åkte iväg en bit för att inte störa.

IMG_1163.JPG

IMG_1166-1.JPG

Vid ett vattenhål såg vi även gnuer och en flodhäst. Och på andra sidan bilen två elefanter. Omringad av flodhästar och elefanter 😉

IMG_1180.JPG

IMG_1181.JPG

Flodhästar har ett oförtjänt dåligt rykte om att vara aggressiva. Den enda gången de går till attack är när nån inkräktar på deras revir och de är då de kan döda människor. De går inte till attack helt oprovocerat som många tror. Och som vår safariguide sa i Zimbabwe så skyller man ofta på flodhästar så att de dödas och så får byborna köttet sen. De kan påstå att en flodhäst hat dödat en människa och då har man rätt att döda flodhästen också. Så de använder sig av den lögnen för att för att få deras kött. Så det stämmer inte att flodhästen dödar flest människor i Afrika.

Först såg vi inga elefanter men däremot såg vi hur ett träd höll på att vältas 😉 sen såg vi snabeln och sen brakade de fram bland buskarna. Två st hannar. Den ena hade varit TV-stjärna som nu får leva ett lugnt elefantliv i reservatet och den andra skulle ha blivit ridelefant som sina föräldrar men han vägrade så nu bor dom tillsammans där. De använder lera för att skydda sig mot solen samt att hålla myggor och andra insekter borta.

IMG_1184.JPG

IMG_1190.JPG

IMG_1189.JPG

IMG_1188.JPG

IMG_1191.JPG

Här åt vi lunch! Helt plötsligt kommer två tjejer med två geparder i koppel! De är tama för att de har blivit opererade och pga den dåliga utrustningen man har i sjukvården här så kommer de inte kunna släppas ut i det vilda igen. För en gepard som inte kan springa ordentligt klarar sig inte i det vilda här för snabbheten är det enda de har.

IMG_1194.JPG

IMG_1193.JPG

IMG_1192.JPG

Näst sista djuret i the big five var lejonen. De hölls separata från de andra djuren eftersom de är uppfödda i fångenskap och vet inte hur man jagar. Det där är också en hemsk industri – man föder upp lejon i fångenskap så turister får komma och gosa med ungarna och när de växer upp och blir stora så får turister komma och jaga dem på inhägnat område (troféjakt). Så dessa tre lejon (två honor och en hane) kommer från sån uppfödning men här är det ingen som kommer jaga dem! Innan vi åkte in blev vi tillsagda att inte resa oss i bilen för art de då antingen kommer bli rädda och springa iväg eller gå till attack. Och guiden fick heller inte stänga av bilmotorn. Men dom höll sig lugna, de låg och vilade under ett träd :)
IMG_1196.JPG

Såhär ser stugorna ut som jag antar att man bor i.

IMG_1199.JPG

Det var en väldigt innehållsrik dag! Älskar afrikanska naturen och vildmarken och älskar att se alla djuren!

12 reaktioner på ”Inverdoorn

  1. WOW VA COOLT!!! Vilka bilder och vilken resa!!! Jag vill oxå men då får de va lite mer bekvämligheter för min del 😉

  2. Men va i helvete ni är ju på EXAKT samma safari som vi var på!!!!!!! 😀 😀 känner igen alla berättelser. Särskilt med fd. Filmstjärnan elefanten 😀 hahahah vad kul!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *