19 november

Förmiddagen spenderades i skuggan under en palm eftersom vi är totalt sönderbrända. Här är utsikten:

IMG_7635.JPG

IMG_7634.JPG

Det var som att sova på en kokplatta inatt för det gör verkligen ont ÖVERALLT. Hela baksidan är röd, det enda är väl typ sidorna som fortfarande är vita. Ovansidan av armarna är också okej men annars är väl resten rödlistat i solen så att säga. Så idag åkte vi in till Stone Town vid lunchtid för att vila från solen. Det är så väldigt fattigt här! Det syns överallt. Vi sa att Zimbabwe och Bulawayo framstår som ”rikt” i jämförelse. Det är på norra ön det är mest turistigt så där kanske folk inte är lika fattiga. Vi bor på östsidan (Paje/Jambiani beach) och Stone Town är på väst.

IMG_7639.JPG

IMG_7639.JPG

IMG_7641-1.JPG

IMG_7640-1.JPG

IMG_7643-1.JPG

Hur som helst var vi tvungna att äta på en gång i Stone Town och vi tog första stället vi hittade och det blev pizza! Det är så fruktansvärt varmt här så svetten rinner hela tiden. Det kom lite regn på lunchen också men det var bara skönt. Sen började vår shopping! Åh hatar att pruta och vi hade läst att 50-70% av priset är rimligt att gå ner i början. Och jag ville ha en väska som jag även sett i Zimbabwe och ett par byxor och för det betalade jag 137kr. Det är så svårt när man kommit så att det skiljer typ 5000 shilling (ca 20kr) på deras pris och mitt pris och de säger ”come on, it’s nothing for you but a lot for me” för det är ju sant! Då ger jag mig för det är ju inga pengar för mig men det är ju en grej att pruta också och det är tydligen oförskämt om man inte gör det. Men hade gärna klarat mig utan den delen! Känner mig så dum på alla möjliga vis plus att jag är världens mes. Det gick bättre i Vic Falls 😉 Här är försäljarna ganska dryga och på också och det går absolut inte att bara titta utan att de ska svansa efter och tjata. Hallåååå kan man bara få titta?! Det blev lite shopping iallafall och jag är nöjd med mina köp! Det finns så himla mycket fint jag skulle vilja ha men man orkar inte ens kolla när de är så dryga plus att man måste ta sig igenom prutdelen också.

IMG_7637.JPG

IMG_7636.JPG

IMG_7638.JPG

Vi skulle möta vår chaufför kl 18 på Africa House där man kunde kolla på solnedgången och dit hittade vi ju inte så vi frågade en kille på gatan. Han följde med oss dit och vi var tidiga så han visade oss även runt lite i stan. Han hette Suleiman eller Solomon och kallades för Bushman 😉 Såhär ser han ut:<

IMG_7642.JPG

Det blir inte mer afrika än så! Han blev lite kär i Sandra och vill att vi ska komma tillbaka. Han var väldigt trevlig och snäll men såklart blir man misstänksam. Men han kan ju vara en snäll kille utan anledning. Vi kollade iallafall på solnedgången och det var väldigt fint! Vi bor tyvärr på ”fel” sida så solen går inte ner över vattnet här.

IMG_7647.JPG

IMG_7644.JPG

IMG_7645.JPG

Vår chaufför kom också på utsatt tid (!!) och så åkte vi hem och åt på grannhotellet. På vägen hem i bilen var det kolsvart och inga lampor längs vägen och folk går och cyklar efter vägen och dom syns inte! Och vägarna är så smala också.

På vägen till stan såg vi de speciella Columbus-aporna som är en röd apa som bara finns i vilt tillstånd på Zanzibar. De har även stegar i luften mellan träden ovanför vägen så att de kan passera utan att bli påkörda! Så gulligt. Det är ju ett naturreservat här i närheten som vi kanske ska till. Vi måste även på delfinsafari! Men det där är lite klurigt för man vill ju inte störa delfinerna utan att det ska vara på deras villkor. Och det är svårt att veta vilka som är seriösa och inte. Vi ska även till Prison Island nån dag där det ska vara jättefint och finnas jättesköldpaddor! Pemba island ska också vara jättefint med orörda paradisstränder så dit måste vi med. Men svårt att göra allt detta när man är helstekt av solen! Hoppas att det är bättre imorgon.

Angående fattigdomen här så verkar de flesta man ser vara ganska ”jämnfattiga” och Suleiman sa också att här hjälper man varandra om det är nån som är hemlös. Då bjuds den ofta in till nån annans hem. Det är verkligen en helt annan mentalitet här! I Sverige ser ju folk ner på hemlösa men här hjälper man till och ser sina medmänniskor. Det finns såååå mycket man skulle kunna göra för andra! Bara en sån sak som att dela ut reflexer till folk här skulle nog hjälpa för man ser verkligen inte de som går i mörkret på vägarna.

Vi sa att det känns som att man är med i nåt reseprogram, typ När & fjärran eller nåt! Särskilt när vi gick på den lokala marknaden som var proppfull med folk och stånd. Då hade man kunnat göra en insamling innan programmet och så fick folk se sen på TV det man gjorde för alla insamlade pengar. Som sagt, det finns mycket man kan göra för världen.

En reaktion på ”19 november

  1. Ni är otroliga! Ni försöker verkligen hinna med allt. Observant reseskildring! Varför inte skicka ett bidrag till resebyråerna, Ving, Solresor, Apollo, Fritidsresor mfl. Det kanske blir nästa stora resmål och ni kan bli reseledare på plats. Se framåt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *