4 länder på 24 timmar

Zimbabwe – Sydafrika – Kenya – Tanzania. Inte dåligt!

Efter massa strul på flygplatsen i Kenya med visum och grejer är vi nu äntligen framme på Zanzibar! Vi fick betala för ett visum i Kenya trots att vi bara skulle mellanlanda så där lurade dom nog oss. Vi sa klart och tydligt att det bara var transit och hade skrivit det i ansökan också.

Såg en städerska som låg och sov på golvet på toaletten på en bit kartong… 05 på morgonen. Usch. Oj vad glad man ska vara att man bor i Sverige! Verkligen. Jag somnade nästan sittandes också och la mig till slut på golvet i vänthallen och sov en sväng.

Lite exempel på vad folk tjänar i Zimbabwe (Bulawayo) och vad saker kostar. En tjej jag pratade med som jobbade på Pizza Inn tjänade 300 dollar i månaden och det räckte precis för att försörja hennes familj med två barn. Alltså endast mat och boende, inget mer utöver det. Och hon var jättetrevlig och glad! Sen sa en av de svenska tjejerna att en polis tjänar ca 200 dollar per månad och polischefen 450. Det är väldigt korrupt med polisen också. Nicky brukar ge dem flaskor med kallt dricksvatten när hon passerar och då slipper man böter, om man skulle fått det. Ett cigarettpaket kostar ca 80 cent vilket är sjukt!! Ändå har jag inte sett så många rökare som man brukar göra utomlands. Bensin ligger på ungefär 1.50$ per liter vilket är mycket med tanke på vad man tjänar i Zimbabwe. Och att ens ha en bil är ju lyx. De flesta ser man gåendes efter den oändligt långa vägen genom Bulawayo. Många vill ha lift också. Hörde nåt om att lokalbussen in till Bulawayo kostar 5 dollar och dom bussarna är små och oftast proppfulla. Föräldrar får betala skolavgift för barn som går i skolan men där ingår varken böcker, pennor eller skoluniform. Vet inte vad skolavgiften är tyvärr.

När vi flög in över Zanzibar så såg det nästan ut som Sverige – grått och regnigt! Trots att det är torrperiod här så har jag sällan sett så mycket vatten på gatorna och vägarna – och då har jag ändå varit i Zimbabwe under deras regnperiod! Hoppas verkligen solen tittar fram så vi kan ligga på stranden! Första intrycket av Zanzibar var att det är väldigt fattigt. Vägarna var översvämmade på vissa ställen pga regnet. Jag trodde det skulle vara väldigt turistigt här med massa affärer och hotell och så men det är rätt så dött och vi bor typ i bushen.

Välkommen till Zanzibar!
IMG_7593.JPG

Vi har både toalett och dusch på rummet men inget internet. Då får vi gå till grannhotellet, lite drygt. Det är väldigt öde här och inte så mycket folk så det känns lite som Robinson 😉 Sanden är kritvit och känns som mjöl och vi har utsikt över stranden från vår säng typ. Vi kommer serveras frukost på vår terass imorgon också! Lyx!

Vi åt lunch på grannhotellet, jag åt pommes och swahili-grönsaker i kokosmjölk – älskar kokosmjölk! Så det var jättegott, tyvärr lite liten portion för jag var vrålhungrig och vi fick vänta typ en timme på maten. Man går barfota överallt också för sanden är som mjöl, jättemjukt och skönt att gå på! Väldigt chill är det här. På vägen hit i bilen lyssnade vi på reagge och vår chaufför var en rastaman. Han sa hakuna matata hela tiden, som betyder typ ta det lugnt. Och här är det verkligen hakuna matata! Alla pratar swahili och vi kan redan hej (jambo) och varsågod/välkommen (karibu) 😉 Och ägaren här har bott i Sverige och kan svenska! Har dock inte hört honom prata svenska men han är jättetrevlig och hälsade oss välkomna nu ikväll. Alla är väldigt pratsamma och trevliga!

Kan detta vara Kilimanjaro tro?

IMG_7591.JPG

IMG_7600.JPG

IMG_7599.JPG

3 reaktioner på ”4 länder på 24 timmar

  1. Åh zanzibar! Jag är avis! Vill oxå åka dit.. tittade på resor men tyvärr får ni nog inget sällskap av mig 😉 synd va?! ; p jag tror solen kommer titta fram snart! :) hoppas!

    1. Ja de va synd 😉 men det är inte så mycket party här så så du kanske skulle tycka de va tråkigt 😉 jorå nog har solen varit här allt, är knallröd nu!

  2. Intressant med prisjämförelser! Ja tänk va bra vi har det!
    Hoppas solen tittar fram nu och att ni njuter av er välförtjänta semester!!
    Kram!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *