Alla djuren

Lite historia bakom djuren som är här:

Lejonen är typ 20 st och det var inte meningen att det skulle va så många. Men de förökar sig fort! Så ett av lejonen, Nkulo, var egentligen ett misstag. Just nu bor han ensam tills han är stor nog att sättas ihop med en annan flock. Nu har dock hanarna nån typ av kastreringschip i sig så att det inte ska bli fler lejon. Man kan inte släppa ut de här lejonen i det vilda igen eftersom de nu är vana med människor och därmed inte rädda för oss heller vilket gör att de troligen skulle hålla sig nära människor och äta upp dom i det vilda. Då skulle de troligen bli skjutna för ingen vill bo nära människoätare. Från början var det därför de fick in lejon hit, för de var för närgångna och istället för att skjuta dem så får de leva här istället. Sen kanske det är nån unge också som har hittats utan mamma eller så. Centret har funnits i över 40 år så det har hunnit bli några generationer med lejon)

IMG_7219.JPG

IMG_7223-0.JPG

Leoparderna är 4 st, och två av dem kom hit för att de hade gett sig på nån bondes höns/strutsar/får så alternativet var att skjuta dem. Därför hamnade de här. En av dem räddades från en skogsbrand som unge och blev omhändetagen av en man, men som när den växte inte kunde ha den kvar. Därför fick den komma hit. Och efter flera år känner den igen sin räddare som var här på besök förra året! Fram tills för ca fyra veckor sedan var det en till leopard men den skadade sig och behövde opereras men tyvärr överlevde den inte operationen :(

IMG_7006.JPG

Schakalerna är tre st och även de hade varit och ätit upp djur på nån bondgård. Den ena har fått örat avbitet av en råtta tror vi men nu mår alla bra här. Funderar dock på varför de inte är tillsammans. Schakal är typ som en räv fast lite mindre.

IMG_7264.JPG

IMG_7262.JPG

Det finns två hyenor, Mishka och Myrra. Tanken är att de ska få ungar och sedan kunna släppa ut en hel hyenaflock, det har man lyckats med förr här. Båda två är väldigt skygga och rädda så de har väldigt små inhägnader för de påstår att de skulle kunna skada sig mycket om de hade större… Något jag tycker verkar konstigt. För de är verkligen jätterädda och sitter i öppna burar utan nånstans att gömma sig… Klart de inte ”vänjer” sig med människor då och lär sig lita på oss.

Servaler (ett kattdjur) finns det två (eller tre) av och jag tror det är samma med dom, att de varit ”problemdjur” och därför fått flytta hit. De kommer inte kunna släppas ut eftersom de är så vana med människor och väldigt kelsjuka.

Vårtsvinet Miss Porky kom hit som liten unge med sin bror för deras mamma hade blivit påkörd och dött. Hennes bror klarade sig tyvärr inte men Miss Porky överlevde mot alla odds och har flaskmatats.

IMG_7261.JPG

Fåglar finns i överflöd här! Det går påfåglar lösa som skriker ganska mycket och tydligen är de vilda. Duvor och kråkor finns också i burar här och det är för att det är olagligt att släppa ut såna fåglar som har bott i fångenskap. Fattar det som att dom klassas lite som skadedjur också. Annars finns det några bebisugglor som jag tror har hittats och som vi matar eftersom mamman inte funnits i närheten. Det finns även örnar som brutit vingen och så och de skulle bli ett lätt byte i det vilda men här får de leva ett lugnt liv.

IMG_7266.JPG

IMG_7275.JPG

Apor finns i några olika sorter. Babianer, makaker osv. Vissa har kommit som ungar eller hittats ensamma och en ensam apa klarar sig inte länge i det vilda. Nyligen kom det hit en vild apa som ska släppas ut tillsammans med en annan flock som finns här. Men det är lite tricky eftersom störst chans för överlevnad är när de är ca 15 st och det finns inte så många här nu. Vissa är också för kelsjuka för att kunna klara sig i det vilda…

IMG_7211.JPG

Krokodiler har vi två st. Tror att dom också tagits in för människor inte vill ha dem på sin tomt.

IMG_7217.JPG

IMG_7216.JPG

Vad jag vet så finns det en pytonorm och den har man för att undervisa skolbarn med. Sen tror jag det finns fler ormar men jag har inte sett dom. Eller jo, en kobra. Och de matas med levande grodor….

Nu finns det massa sköldpaddsbebisar som jag inte vet varför de är här. Det finns även några stora som man också undervisar på skolorna med.

IMG_7237.JPG

IMG_7001.JPG

Kameleonterna är 3 st och jag tror de är ungar. De används också som undervisningsmaterial.

Igelkottarna kom som ungar (tror jag) och används till att undervisa barn på skolor med.

Antiloperna (några olika sorter, allt från minisar till en jätte) tror jag också hittats ensamma som ungar och flaskmatats.

IMG_7272.JPG

IMG_7258.JPG

Sen finns det i Diana Center får, getter, grisar, kaniner, fåglar och olika höns. Dom är mest till för att visa barn olika sorters djur så de får lära känna dem. Om någon dör så används det djuret som mat till rovdjuren. I krislägen används vissa också till mat till volontärer.

IMG_7267.JPG

IMG_7268.JPG

Det här med att man tar in djur som är problem för lokalbefolkningen är jag lite kluven över… För man berövar ju djurens frihet genom att ta dem från det vilda och sätta i bur. Men samtidigt är ju alternativet att de dödas… De som äger centret vill ju självklart att djuren ska leva så bra som möjligt och ha stora fina inhägnader men tyvärr finns inte de pengarna. Jag tycker ju inte att man ska ha vilda djur instängda i burar över huvud taget och särskilt inte för nåt vinstdrivande syfte. Men i och med att många av de här djuren har varit föräldralösa/ensamma/skadade så blir det ju en annan grej eftersom vissa inte skulle klara sig i det vilda efter att ha bott i fångenskap här. Och jag vill ju tro att man vill djurens bästa här.

Angående maten till rovdjuren (de äter hästar, kossor, höns, grisar, får, åsnor osv) så doneras den hit av bönder i närheten vars djur har självdött. Det tycker jag är bra eftersom allt från det döda djuret kan användas här (såvida det inte ligger flera dagar och ruttnar för då hamnar de på den ökända soptippen som sprider den mest fruktansvärda odör någon någonsin kan tänka sig). Dock är det ju mindre trevligt att gå förbi när nåt dött just anlänt….

2 reaktioner på ”Alla djuren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *