Matopos Safari!

(Läs igår)
Inatt vaknade både jag och Sandra av ett ljud som lät som två gevärskott. Det va lite läskigt. Sen på morgonen så visade det sig att båda hade drömt läskiga mardrömmar om hyenor!

En uppdatering om den svarta mamban: det va tydligen ingen sån utan en ogiftig orm. Puh! Men igårkväll såg vi en orm utanför duschen…. Vet inte om den är farlig eller inte.

Imorse bar det av till Matopos nationalpark med en guide. Det var vi 6 svenskar som kom samtidigt för en vecka sen. Vi blev skjutsad till guidens hus som var ett riktigt fett hus! Och fin trädgård med pool. Väl där fick vi vänta ett tag på guiden… Tidsuppfattning, punktlighet eller stress existerar inte här. Hur som helst så kom vi iväg i den skumpiga öppna landrovern. Det blåste skapligt så man frös till och med lite. Väl framme i parken så är det första vi ser en noshörningrumpa som vandrar in i bushen. Så vi åkte dit med bilen och hoppade ur efter hans säkerhetsgenomgång: ja, noshörningar kan döda dig om dom vill men så länge du inte är ett hot är det ingen fara. Dvs går den emot dig – stå helt stilla och andas inte ens. Springer den emot dig så försök ta skydd på en sten eller i ett träd, men så länge guiden inte säger spring så ska man stå stilla. Jahapp och här ska vi ut och förfölja noshörningen?! Som har en topphastighet på 55 km/h som nås på 3 sek så du har ju inte en chans om den börjar jaga dig. Anyway, vi började följa spåret och gick i hettan fram och tillbaka. Men hittade ingen noshörning, bara en megastor gräshoppa i storlek som en hamster. Så vi rullade vidare och naturen är så otrolig här!

IMG_7010-3.JPG

IMG_7016.JPG

IMG_7021.JPG

Mördargräshoppan

IMG_7013-1.JPG

kul att skriva på det här avtalet- att guiden eller företaget inte har något ansvar om man skadar sig eller dör
IMG_7011.JPG

Vi fortsatte leta efter noshörningen men det blev ju bara varmare och varmare och därmed blir ju alla djur mindre och mindre aktiva. Så vi tog en drickpaus. Sen åkte vi vidare och det enda vi såg var babianer och små impalas (kan inte riktiga namnet för det finns hur många olika små som helst).

Min fot och noshörningspår

IMG_7012.JPG

Vi åt lunch och vår guide berättade om problemet med noshörningar och deras horn. Tydligen kan ett horn vara värt 1 miljon dollar! Och därför dödar man noshörningen för att ta deras horn och sälja på svarta marknaden. Det man gör för att förhindra det är att man på ett humant sätt sågar av deras horn (de är som våra naglar, ingen känsel och de växer ut igen) så noshörningarna inte får nåt värde för tjuvskyttarna. Men tydligen är det här en väldigt organiserad grej så tjuvjägare från hela världen kommer och slår läger i nationalparkerna och bränner upp gräset så de lättare kan se var noshörningarna är. Helt absurt! Det man vill göra för att stoppa den här grymheten är att legalisera handeln med horn, för alla horn som nationalparkerna har ligger bara och skräpar men skulle de lagligt kunna få sälja dessa blir ju marknaden förhoppningsvis mättad. Då skulle svarta marknaden bli mindre och noshörningen slippa bli utrotad, vilket den troligtvis blir inom 10 år annars. Argumentet mot detta är att efterfrågan då istället kommer öka men iom att det redan finns så mycket horn som inte används plus att noshörningarna skulle bli fler om de inte dödades så det är mer troligt att marknaden mättas.

Efter lunchen skulle vi klättra upp för ett berg där vi hade utsikt över savannen! Tyvärr såg vi inga djur då heller. Men vi såg grottmålningarna som är en av världens äldsta. Det var väldigt intressant, även om det var jobbigt att gå uppför (och nedför) i värmen. IMG_7023-8.JPG

IMG_7029-8.JPG

IMG_7028-8.JPG

Vår guide visade oss massa olika blommor och växter med olika egenskaper. Den här luktade jättegott och en annan var som en tvål som man blev jättemjuk av och en annan kunde man borsta tänderna med och andra började man se flygande elefanter av. Vi provade inte den sista.
IMG_7020-4.JPG

Sen fortsatte vi in i Game Park som är lite mer inhägnat (men stort) och då såg vi giraffer nästan på en gång! Det fortsatte med en krokodil och två flodhästar. Sen såg vi zebror och några bockar.

IMG_7060-2.JPG

IMG_7062-5.JPG

IMG_7056-5.JPG

IMG_7038-1.JPG

IMG_7041-5.JPG

Vi hade nästan gett upp om att se noshörningar men skam den som ger sig! Från bilen såg vår guide (som hade plockat upp två parkvakter med varsitt gevär) noshörningar en bit in i bushen! Och han sa dom kanske vill komma fram och hälsa så var bara lugn. Eh ja som sagt, de väger 2 ton och kan springa 55km/h. Jag var rätt skraj då måste jag säga! Vi gick fram till dom och det var fyra st noshörningar stora som dinosaurier! Herregud vilka djur alltså! Vi stod 10 meter ifrån och tittade på dem och de tittade på oss. Men tydligen ser de dåligt så de såg oss inte men däremot hör de bra. Och tydligen skulle man inte ha vitt på sig på safari och vad har 4 av 6 på sig (däribland jag) ? Vitt! Det hade ju ingen sagt till oss men såg ju djuren ändå. Men jag måste säga att det var värt alla skrapsår och ful axelbränna för att komma så nära noshörningarna!
IMG_7047.JPG

IMG_7045-0.JPG

IMG_7051-2.JPG

Sen var det toalettpaus…. Det blev till att kissa i bushen igen.

IMG_7065-1.JPG

Fin solnedgång
IMG_7058-3.JPG

IMG_7057-10.JPG

Här posar vakterna för oss!
IMG_7053-0.JPG

Örn

IMG_7019-0.JPG

Fina stenar! Naturligt skapade av vulkaner och lava typ.IMG_7036-0.JPG

Som i lejonkungen!
IMG_7033-0.JPG

Precis vid den här skylten hoppade vi ur. Japp. Och det var där vi såg krokodilen och flodhästarna.
IMG_7037-2.JPG

Nöjda med safaridagen!
IMG_7052-4.JPG

3 reaktioner på ”Matopos Safari!

  1. Men herrejävla gud vad häftigt!! Du måste ju göra tavlor utav dina foton! Särskilt den på trädet med solen, tänk den på en stor canvas! Wow.

  2. Det här måste vara det häftigaste ni varit med om, eller? Vi kanske ska säga hittills, för det händer säkert mera, efter allt som hänt tidigare.
    Kram på er

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *